Egel

Egels

 • Vooral in het najaar kunnen egels extra aandacht nodig hebben. Het is de periode waarin ze in winterslaap gaan en juist in die periodes kan het zijn dat egels onze hulp nodig hebben. Alleen in een voldoende goede conditie kunnen ze die winterslaap doorstaan.

 • Egels behoren tot de insecteneters. In de natuur eten ze naast insecten ook wormen en slakken, zelfs jonge muizen en van alles wat ze verder op hun pad tegenkomen.
  Een egel die verzorgd moet worden kan heel goed gevoerd worden met commercieel droog kattenvoer en voldoende water. Melk is verboden omdat het diertje hiervan een meestal tot de dood leidende diarree krijgt. Meelwormen en stukjes vlees kunnen als aanvulling op het kattenvoer gegeven worden. Heel jonge dieren kunnen met een zuigflesje of een druppelpipet met katten kunstmoedermelk gevoerd worden. Zodra de melktandjes doorkomen, op ongeveer 14 dagen kan wat vaste voeding door de melk gemengd worden, zoals gekookte tartaar of voer voor insecten-etende vogels. Men kan dan ook beginnen met verse ‘buit’, bijvoorbeeld muggetjes, torretjes en pissebedden.

 • Als eenvoudige huisvesting is een kattenkooi geschikt, met hierin kranten en een omgekeerde schoenendoos met een opening, zodat het diertje kan wegkruipen. Wat hooi en een katoenen doek vormen een warme schuilplaats. Als de egel hersteld is of groot genoeg is om in z’n eigen onderhoud te voorzien kan hij terug in de vrije natuur.

 • Egels behoren tot de wettelijk beschermde diersoorten. De dieren mogen niet zonder vergunning in of bij het huis gehouden worden.
  Voor het goed doorstaan van de winterslaap moet een egel minstens 700 gram wegen. Het volwassen gewicht van een gezonde egel is 1000 tot 1400 gram. De leeftijd van jonge egels is bij benadering aan het gewicht te bepalen. Op 2-3 weken ca. 45 gram, op 3-4 weken 75-150 gr. op 5 weken 150-175 gr., op 7 weken 300-375 gr.

 • Egels zijn op 8 a 10 maanden geslachtsrijp, de paartijd loopt van april tot augustus, de draagtijd is 35 dagen. 1 of 2 x per jaar heeft een egelvrouwtje een nest van 2 tot 7 jongen, die gedurende ongeveer 6 weken worden gezoogd. De pasgeboren egeltjes hebben zachte witte stekels; na de 3e derde dag worden dat jeugdstekels, die aan de basis donker zijn. Vanaf de achterkant worden dat na 6 weken de volwassen stekels (uiteindelijk meer dan 6000).
  De levensduur van een egel is 5 – 10 jaar.

 • Het vinden van een egel die verzorging nodig heeft moet gemeld worden bij een de egel opvangcentrum.
  Telefoonnummers daarvan kunt u in onze kliniek en bij de Dierenbescherming opvragen. Meer informatie vindt u op de website www.egelopvang.nl