Inhalatie anasthesie

Inhalatie anesthesie

Inhalatie anesthesie


De hond brengen wij onder narcose met inhalatie anesthesia.
Uw hond krijgt na een grondig klinisch onderzoek, een licht slaapmiddel ingespoten waardoor hij rustiger wordt en na een klein kwartiertje zal gaan liggen. Op dat moment leggen we in de voorpoot een katheter en infuus aan.  Als al het voorbereidend werk (scheren van de operatieplaats) gedaan is, zal er een middel rechtstreeks in de ader ingespoten worden. De hond valt dan na enkele seconden in een diepe slaap. Omdat het slaapmiddel maar zeer kort werkt, wordt de hond onmiddellijk geïntubeerd en de narcose wordt verder onderhouden met gasanesthesie, namelijk met isoflurane. Dit is een zeer veilige manier omdat alle producten zeer kortwerkend zijn en de hond kan dus op elk moment, indien het nodig zou zijn, snel terug wakker worden. Ook voor oudere honden, honden met epilepsie of windhonden is dit de meest veilige methode.

Bij katten, konijnen en knaagdieren (cavia) werken wij meestal met injectie anesthesie, hierbij krijgt het dier een inspuiting onderhuids of in de spieren. Na een kwartiertje slaapt de kat en deze anesthesie duurt net lang genoeg voor kleinere ingrepen (sterilisatie, kastratie, …). Bij grotere ingrepen gebruiken we net als bij de hond gasanesthesie.
Bij ons liggen alle dieren tijdens elke anesthesie aan bewakingstoestellen. Deze meten de hartslag, de ademhaling en het percentage zuurstof in het bloed. Zo kunnen we onmiddellijk ingrijpen het dier in moeilijkheden zou komen.
Na de anesthesie houden we het dier bij ons tot deze volledig wakker is en terug goed kan lopen. Dit kan soms enkele uren duren en verklaart dus ook waarom wij de meeste operaties in de ochtend plannen.
Voor elke anesthesie moet uw hond of kat nuchter zijn!
Dit houdt in dat het dier de avond voordien mag eten tot rond 18 uur en drinken tot ‘s avonds laat.

Konijnen en knaagdieren moeten blijven eten tot voor de operatie.