Identificatie Chip

Identificatie chip dierenambulance

Vermist

Jaarlijks lopen in Nederland honderden katten,honden en andere huisdieren weg. Een groot deel van komt nooit meer terug. Meestal zijn ze niet herkenbaar en niet geregistreerd. Daardoor is het ontzettend moeilijk om hun eigenaar terug te vinden!

Tatoeages zijn na verloop van tijd vaak niet meer te lezen en zijn bovendien niet voor alle dieren geschikt. Daarnaast is het tatoeëren bepaald geen pretje voor het dier. Halsbandjes en naamkokertjes kunnen relatief makkelijk worden verloren, vooral tijdens avontuurlijke tochten die uw huisdier maakt!

Indentificatiechip chip op vinger

Gevonden

Tegenwoordig is er een nieuwe, unieke identificatiemethode: electronische identificatie. Vanwege de lange naam ook wel chippen genoemd. Met een chip is uw huisdier altijd te herkennen, want ieder chip heeft een unieke code. De chip is kleiner dan een dubbeltje, maar voor u en uw huisdier goudwaard!

Een chip… wat is dat?

De chip is een gesloten buisje van bio-glas, met daarin een microchip en een spoeltje die als antennne fungeert. Klein is hij zeker: de Back Home chip is slechts 13.4 mm lang en heeft een doorsnede van 2 mm!

Het bio-glas zorgt ervoor dat de chip niet wordt afgestoten en dat het met het weefsel vergroeit. Op de microchip is de unieke code opgeslagen. Het spoeltje stuurt deze code naar het afleesapparaat.

Identificatie chip lucifer
Identificatie chip aflezen reader

Een chip aflezen.

De code van de chip kan met een afleesapparaat (reader) worden afgelezen. de chip doet zelf niets; er zit geen batterijtje in en uw huisdier zal er niets van merken. Pas op het moment dat er een afleesapparaat bij de chip wordt gehouden, gebeurt er iets. het afleesapparaat geeft een onschadelijk signaal af, waardoor de chip actief wordt en met de identificatiecode van het betreffende dier antwoordt. Invloeden van buitenaf hebben overigens absoluut geen effect op de chip!

Registratie

Nadat uw huisdier door ons van een chip is voorzien, wordt er een registratieformulier door ons ingevuld en door u ondertekend. Deze gegevens worden door de Nederlandse databank gezelschapsdieren opgeslagen.Na ontvangst van uw registratieformulier krijgt u een bewijs van inschrijving.

Buitenland

Neemt u uw huisdier wel eens mee op vakantie? Geen probleem! De Back Home chip kan namelijk ook in het buitenland gelezen worden. Aangezien de Nederlandse code met (528) begint is in het buitenland meteen duidelijk dat er contact moet worden gezocht met de Nederlandse databank.

Kosten

De kosten van het inzetten van de chip zijn 35,60 euro dat is inclusief registratie bij de databank

Artikel over Back Home chip in PZC

april 1996

Kat Sultan laat zien dat een chip-prik geen pijn doet.
foto Lex de Meester
Elektronisch systeem voor
identificatie huisdieren

van onze verslaggever

MIDDELBURG – De Middelburgse dierenarts R. B. M. Meesters werkt als een van de eersten in Zeeland sinds kort met een elektronisch identificatiesysteem voor gezelschapsdieren. Hiervoor brengt de dierenarts per- injectie een chip, een klein stukje, micro-electronica, onderhuids (links voor het schouderblad) bij het dier in. De prik is vrijwel pijnloos en kan zonder verdoving worden uitgevoerd. Voor vogels en paarden geldt een iets andere wijze van inbrenging.

“Het Is een veel snellere en bovendien veel minder pijnlijke methode dan het tatoeëren”, aldus de Middelburgse dierenarts. “Bovendien vervagen tatoeages die zijn aangebracht in de oren van huisdieren, na bepaalde tijd.” De chip, die fraudebestendig is, gaat een dierenleven lang meeHij is van een materiaal gemaakt dat niet door het lichaam wordt afgestoten.

Meesters verwacht dat het systeem ook in Zeeland zal aanslaan. “Zelfs de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied staat erachter”, zegt hij. De dierenarts die met het zogenaamde Back Home-systeem werkt is in het bezit van een speciaal afleesapparaat, de reader. Als hij dit dicht bij de plaats houdt waar de: elektronische chip is ingebracht, stuurt hij een geluidsgolf via de antenne naar chip. Deze golf wordt door de chip vervormd. De reader vangt deze vervormde radiogolf weer op en zo kan de opgeslagen informatie worden afgelezen. Er verschijnt een code van vijftien cijfers op liet scherm. Elk dier heeft zijn eigen code. Het merkt bovendien helemaal niets van deze handeling die heel snel kan worden uitgevoerd.

Registratie

“Naast identificatie is een goede registratie natuurlijk van groot belang”, zegt Meesters.
Veel gegevens van het genummerde dier kunnen door middel van een centraal computersysteem gekoppeld worden. Het belangrijkste is de koppeling dier-eigenaar. Maar ook andere gegevens kunnen worden opgeslagen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vaccinaties, medicijngebruik en verzekering.”

Door een simpele beweging met het afleesapparaat kan de huisarts nu dus voortaan in een oogwenk alle gegevens over het betreffende dier op zijn computerscherm krijgen. In het paspoort van de dieren wordt een sticker met de bij de ingebrachte chip behorende code geplakt.

Het is sinds kort ook mogelijk gegevens van dieren te laten registreren bij de Nederlandse Databank voor Gezelschapsdieren (NDG). Dit is een samenwerkingsverband tussen de Raad van Beheer op Kynologisch gebied, de stichting Registratie Gezelschapsdieren   Nederland en de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde. De International Standard Organisation (ISO) heeft op 13 januari 1996 definitief voor dit wereldwijde, uniforme identificatiesysteem gekozen. Als bijvoorbeeld een huisdier tijdens vakantie in het buitenland wegloopt, is nu de kans op hereniging tussen eigenaar en troeteldier groter. Het dier moet dan uiteraard wel van een chip zijn voorzien en de dierenartsen in de buurt moeten met het systeem bekend zijn.

Kosten

“Ik hoop en verwacht dat veel dierenartsen op dit systeem zullen overgaan”, zegt Meesters. “Het is waterdicht en de dieren ondervinden er op geen enkele wijze hinder van.” Ook de Dierenbescherming is positief over Back Home. Een chipprik is uiteraard niet kosteloos. Meesters: “Een enkele injectie kost tachtig gulden*. In combinatie met een consult betaalt de klant negenenveertig gulden.”

(de injectie is nu (februari 2019) 35,60 euro )